Sabtu, 19 Mac 2011

Nicol, Mohd Azlan Layak Ke Separuh Akhir

KUALA LUMPUR, 18 Mac (Bernama) -- Ratu skuasy negara Datuk Nicol Ann David dan Mohd Azlan Iskandar masing-masing berjaya menempah tempat ke separuh akhir Kejohanan Terbuka Kuala Lumpur 2011 di sini.

Pada saingan suku akhir, Nicol, pemain nombor satu dunia, menewaskan pemain Australia Kasey Brown 11-5, 11-4, 6-11 dan 11-5 untuk berdepan dengan pemain England, Alison Waters, pada separuh akhir Sabtu.

Hasrat Nicol untuk memburu gelaran ketujuh pada kejohanan itu semakin hampir apabila menundukkan Kasey pada perlawanan selama 41 minit di gelanggang kaca di Berjaya Times Square di sini.

Jumaat, 18 Mac 2011

Program tadarus al-Quran terbuka di Masjid Kristal


Program tadarus al-Quran sempena musim cuti sekolah yang diadakan di Masjid Kristal akan diadakan secara terbuka berkonsepkan program realiti televisyen, bagi menarik minat pelbagai lapisan masyarakat menyertai program tersebut.

Khamis, 17 Mac 2011

Nizar gila talak: Hamidah

Demikian kata Exco Kanan Kerajaan Negeri, Datuk Hamidah Osman ketika mengulas kenyataan Timbalan Pesuruhjaya Pas 1 Negeri, Datuk Seri Ir Mohammad Nizar Jamaluddin yang berceramah ketika berkempen pada Pilihan Raya Kecil (PRK), Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang, baru-baru ini. 

Hamidah berkata, kenyataan Nizar yang mengatakan mengundi Pas adalah wajib syarie sementara mengundi UMNO adalah haram syarie itu, dilihat sebagai sesuatu yang agak keterlaluan. 

Rabu, 16 Mac 2011

Pemeriksaan ketat ke atas produk makanan dari Jepun

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan akan mengenakan pemeriksaan tahap lima iaitu Tahan-Uji-Lepas terhadap produk makanan yang diimport dari Jepun berikutan berlaku beberapa siri letupan loji tenaga nuklear di negara itu ekoran gempa bumi dan tsunami. 

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tong Lai, berkata pemantauan ketat itu harus dilakukan kerana letupan yang berlaku itu dikuatiri menyebarkan bahan radioaktif yang berlebihan dan boleh menyebabkan kanser dalam jangka masa panjang.


Justeru beliau berkata, sampel makanan akan diambil daripada pintu masuk negara untuk ujian pencemaran bahan radioaktif di Agensi Nuklear Malaysia dan konsaimen makanan itu hanya akan dilepaskan sekiranya ia mematuhi tahap radioaktif yang ditetapkan oleh ''Codex Alimenterius Commission''.

Selasa, 15 Mac 2011

Workers Strain to Limit Danger After Blast and Fire at Japan Plant


TOKYO — Japanese officials and safety workers struggled to reassert control over badly damaged nuclear reactors and avert calamity on Tuesday, after the situation at the stricken Fukushima plant appeared to verge towards catastrophe. Radiationn levels shot up at the plant after a new explosion and fire.  

Ahad, 13 Mac 2011

Radiation Leaks Said to Recede After Blast at Japan Nuclear Plant

Smoke rises from the Fukushima nuclear power plant in Japan Saturday after an explosion at one of its buildings
TOKYO — An explosion at a nuclear power plant in northern Japanon Saturday blew the roof off one building and destroyed the exterior walls of a crippled reactor, but officials said radiation leaks from the plant were receding and that a major meltdown was not imminent.


Japanese television showed a cloud of white-gray smoke from the explosion billowing up from a stricken reactor at the Fukushima Daiichi Nuclear Power Station Saturday afternoon, and officials said the threat of ongoing radiation leaks prompted them to expand the evacuation area around the facility to a 12-mile radius.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...