Sabtu, 30 Mei 2015

Isu Rohingya: Akhbar Thailand Persenda Malaysia


WAN JUNAIDI BENGANG

PETALING JAYA: Penemuan tapak perkuburan besar-besaran di Wang Kelian, Perlis baru-baru ini menjadi 'mainan' media negara jiran berhubung sikap Malaysia dalam menangani isu pelarian Rohingya dan Bangladesh.

Menerusi lukisan kartun yang disiarkan sebuah akhbar di Bangkok, Thailand, pelukis tersebut mendakwa 'Malaysia benar-benar memalukan' susulan penemuan mengejutkan itu.

Imej kartun yang disiarkan akhbar The Nation dikongsi oleh bekas wartawan AFP,  Parameswaran Ponnudurai di laman Facebook.

Jumaat, 29 Mei 2015

Amy bengang Search dianggap 'hantu'


PETALING JAYA: Penyanyi-penyanyi rock membidas seorang pakar motivasi dikenali sebagai Muhammad Lukman Al Hakim Muhammad - pemimpin muda Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) kerana menyelar kumpulan Search sebagai 'hantu' yang dijemput mengadakan persembahan pada Festival Belia Putrajaya pada 24 Mei lalu.

Vokalis kumpulan Wings, Awie berkata, kenyataan pemuda itu seolah-olah datangnya daripada seseorang yang tidak berakal tanpa memikirkan kesan akibat perbuatannya itu.

Malah kata Awie, Muhammad Lukman langsung tidak menghormati vokalis Search, Amy sebagai seorang yang lebih tua daripadanya ketika membuat kenyataan tersebut. "Pada saya ketika dia membuat kenyataan itu dia tidak sempat berfikir perkataan digunakan dan langsung tidak menghormati Amy sebagai orang yang lebih tua daripadanya.


"Amy sudah berusia 57 tahun dan adakah dia sedar pengalaman Amy mungkin lebih banyak daripadanya? "Jangan hanya kerana dia menggelar dirinya pakar motivasi dia berhak mengeluarkan kenyataan dangkal seperti itu sehingga terlupa tentang perkara baik dilakukan Search atau penyanyi rock lain," ujarnya. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...