Rabu, 30 Julai 2014

LEMANG VALLEY DI KIJAL TUMPUAN PEMBELI SEBAGAI BUAH TANGAN


KEMAMAN, 30 Julai (Bernama) -- Perjalanan pulang ke kampung halaman dan tradisi ziarah menziarahi sepanjang Syawal ini tidak lengkap tanpa lemang Kijal sebagai buah tangan untuk keluarga tersayang.

Bagi penduduk sekitar Pantai Timur, lemang Kijal di sini adalah antara menu wajib yang mesti dibeli kerana keenakan rasanya yang tersendiri yang boleh didapati di lokasi yang terkenal dengan nama 'Lemang Valley' yang tidak putus-putus menerima kedatangan pelanggan.

Seorang peniaga, Khazalina Khalid, 43, berkata beliau menjual lemang menggunakan 500 kilogram beras pulut berbanding 30 kilogram sahaja pada hari biasa dan membuka gerainya 24 jam sejak minggu terakhir Ramadan baru-baru ini.

"Tiga hari terakhir Ramadan tu, memang hari yang paling sibuk untuk kakak dan tiga anak yang bergilir-gilir menjaga gerai kerana bilangan pelanggan meningkat mendadak, tambahan pula lokasi gerai ini terletak di jalan utama Kemaman-Kuala Terengganu.

"Pada 1 Syawal dan hari ini pula, kakak hanya jual lemang yang sudah ditempah sahaja kerana permintaan terlalu banyak tahun ini termasuk dari hotel, wakil rakyat dan pemimpin masyarakat setempat yang mahu menjadikan lemang Kijal ini sebagai menu hidangan kepada tetamu," katanya ketika ditemui Bernama hari ini.


Lemang Kijal dijual pada harga RM3, RM4 dan RM5 sebatang mengikut saiz buluh yang digunakan dan keistimewaan lemang ini ialah peniaga menggunakan resipi rahsia warisan turun temurun keluarga masing-masing.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...